08:35 - 29. mars 2019

Mannen som så alt

Rembrandt får plass til hele livet, selv når formatet er knøttlite.

Gjennomskuende: Utstillingen i Amsterdam starter med et selvportrett fra da Rembrandt så vidt var passert tyve. Siste år: Rembrandt er en tykk og sliten mann i selvportrettet fra 1669, året da han døde. Men det ene øyet som er opplyst, er som en malstrøm. Foto: Rijksmuseum

Se på Rembrandt! Se på kunstnerens følsomme potetnese, som ikke kan unngå å være midtpunktet i hans mange uimotståelige selvportretter. Det krever en viss styrke å avbilde seg selv med så lite forfengelighet og samtidig så mye selvtillit. Se på hans krøllete hår, som han utforsket i nye tekniske løsninger gjennom hele livet. Se på hans umettelige øyne.

Rembrandt Harmenszoon van Rijn levde fra 1606 til 1669. Det er altså 350 år siden han døde, og det markeres i hver eneste lille flekk av Nederland hvor han noen gang kvesset en blyant.

På både Rijksmuseum i Amsterdam og Mauritshuis i Haag har kuratorene gått på lageret og hentet frem alt de har av den utrettelige observatøren.

Annonse