00:00 - 22. mars 2019

Mannefall i ville vesten

I The Sisters Brothers leter hovedpersonene etter gull, men finner i stedet sine sårbare sider.

Da menn var menn: Ville vesten – en uendelighet av mord og råskap. Og liten plass til dypere følelsesliv og menn som tar konsekvensen av sine handlinger og empatiske evner. Foto: Arthaus

Hver kveld før han skal legge seg, tar Eli Sisters (John C. Reilly) i det skjulte frem et rødt sjal fra saltasken sin. Han bretter det omhyggelig sammen, snuser på det, kysser det forsiktig og legger det under hodet. Kledet er som en sutteklut, eller kanskje er det mer en relikvie av sensibel kvinnelighet i en verden dominert av upolerte menn. En påminnelse om at det finnes en annen, mer hensynsfull og omtenksom verden. Eli er mer enn klar for å dra tilbake til sjalets opphav. Men så var det hensynet til broren Charlie (Joaquin Phoenix). En fyllik med kort lunte og begrenset befatning med eget følelsesliv. Sammen er de The Sisters Brothers, en fryktet leiemorderduo med et komisk selvmotsigende navn, liketilt forhold til henrettelser, og med det vestligste ville vesten som nedslagsfelt. «Hvor mange tror du at du drepte», spør Eli broren sin etter at en operasjon resulterte i en regelrett massakre. «Vet ikke jeg», svarer Charlie uinteressert, «seks eller syv, kanskje.»

Gullrushet. Vi befinner oss i Oregon i 1851, to år etter gullrushet startet noen titalls mil lenger sør i California. Det er en tid for opportunisme, bedrageri og grovt tyveri. Brødrene får i oppdrag i å drepe Warm (Riz Ahmed), som er på vei sydover med en hemmelig oppfinnelse for å utvinne gull, i bagasjen. Planen er at han skal oppholdes av privatetterforskeren Morris (Jake Gyllenhaal), og overleveres til brødrene.

Men Morris er på vei inn i en eksistensiell krise i det han møter Warm. «Jeg er 35 og livet mitt er som en tom patronhylse», sier han og bruker et bilde han kjenner godt fra sitt liv vest for loven. En forfinet aura rundt ordbruk og adferd tyder på en velstående familiebakgrunn. Han og Warm finner etter hvert tonen i et felles språklig raffinement, og ikke minst tro på at en bedre verden enn den de har opplevd til nå, er mulig.

Annonse