00:00 - 01. mars 2019

Månelyst ved fjorden

En månens kulturhistorie for det zappende menneske.

Fra Georges Méliès’ film Le Voyage dans la Lune, 1902. Foto: Lobster Fondation Groupama Gan Fondation Technicolor, courtesy of MK2 Films

Månen har på fire hundre år gått fra å være et speil for vår fantasi, til et fysisk sted som kan besøkes og utforskes av vitenskapen. Siden dialoger mellom kunst og vitenskap er i vinden, og det i år er femti år siden det første mennesket satte sin fot på månen, fremstår det som en genial idé å gjøre den til gjenstand for en bred kultur- og naturhistorisk utstilling. Idéen ble utviklet ved kunstmuseet Louisiana i Danmark, og nå har en del av utstillingen funnet veien til Henie Onstad Kunstsenter.

Fakta og fantasi. Månen – fra vår indre verden til det ytre rom er inndelt i seks avdelinger. Først vises bilder og kart av månens overflate, fra Galileo Galileis første tegninger i 1609, til Nasas høydetaljerte fotografier fra en fjernstyrt romsonde i 2009. De neste delene handler om fantasi og mytestoff, fra romantikkens måneskinnsmalerier til 1900-tallets surrealister. Midtveis i utstillingen begynner romalderen, med autentiske bilder fra månelandingen, og geometrisk interiørdesign. Vi ender i en geologisk gjennomgang av månestein og kometer, med et skråblikk på hvordan livet på jorden kunne oppstå.

Et svært vellykket grep er å integrere samtidskunst i alle avdelingene, og la nyere arbeider speile de eldre. 1800-tallets ruinromantikk og Munchs måneskinnsmaleri følges av Darren Almonds landskapsfotografier, tatt i månelys med så lang eksponeringstid at de blir lyse, med spøkelsesaktig fordreide farger og ulne konturer. En håndkolorert versjon av verdens første science fiction-film, Reisen til månen (1902) av Georges Méliès, stilles opp mot Marie Kølbæk Iversens vakre improvisasjon over Jupiters urolige måne Io, som skal ha fire hundre aktive vulkaner. I en 3D-animasjon blir Io til en skjelvende form, en slags vannfylt ballong som senere punkterer, slik at væske fosser ut (IO/I, 2015).

Annonse