Annonse
10:19 - 02. mars 2019

Kan en fiktiv programleder forklare falske nyheter, spør Aksel Kielland.

Kan en fiktiv programleder forklare falske nyheter, spør Aksel Kielland.

Steve Coogan ankommer som Alan Partridge til premieren på «Alan Partidge: Alpha Papa» i 2013. Foto: Gareth Cattermole/Getty Images
Annonse

Selv om det fortsatt er for tidlig å si hvorvidt brexit vil gå inn i historiebøkene som en tragedie eller en langtekkelig forviklingskomedie, er det ingen tvil om at Storbritannias beslutning om å forlate EU er en farse. Og når denne pinefulle, desillusjonerende forhandlingsmaratonen nå nærmer seg sluttspillet – eller omspillet – er både britene og resten av verden desperate etter noen som kan kaste lys over nøyaktig hva det er de holder på med der borte. Denne uken ble disse forvirrede og dårlig artikulerte bønnene besvart da et av de største navnene i britisk fjernsyn gjennom de siste 30 årene gjorde comeback på BBC One – nemlig Alan Partridge.

Partridge ble skapt av komiker Steve Coogan og manusforfatter Armando Iannucci for radioprogrammet On the Hour i 1991, og fant sin vei til tv-skjermen med The Day Today og Knowing You, Knowing Me with Alan Partridge i 1994. Siden den gang har Coogan spilt Partridge i situasjonskomedier, webserier, lydbøker, spillefilmer og aktualitetsprogrammer, og det som startet som en parodi på en glatt og overfladisk britisk programledertradisjon, har utviklet seg til vår tids mest komplekse komediefigur.

Partridge er et barn av det britene kaller Middle-England, et begrep som konnoterer konservative politiske holdninger, anakronistisk middelklasseestetikk og en medfødt følelse av forurettelse. I likhet med de fleste store komiske skikkelser tv-mediet har avfødt (Marve Fleksnes, Homer Simpson, George Costanza, Percy Nilegård), er han egoistisk, feig og ærgjerrig, men rett under overflaten lurer også ensomhet, tungsinn og et desperat behov for bekreftelse. Nøkkelen til Partridges vedvarende appell og relevans er at opp- og nedturene i Coogans karriere er blitt skrevet inn i figuren, og at Coogan har vokst betraktelig som dramatisk skuespiller i løpet av de 29 årene han har gestaltet figuren. Programlederen har gått fra beste sendetid på BBC tv til morgensendinger på lokalradiokanalen North Norfolk Digital, og på veien har han opplevd sammenbrudd og ydmykelser av både personlig og profesjonell karakter.

Annonse