Annonse
00:00 - 01. mars 2019

– Jeg måtte nesten kaste opp fordi det han fortalte var så skrekkelig

På jakt etter sannheten om hva som skjedde da flyet med FNs generalsekretær Dag Hammarskjöld styrtet i 1961, fant filmskaper Mads Brügger en grusom forbrytelse om noe helt annet. Nå beskyldes han for å spre konspirasjonsteorier.

Vitne: – Filmen min er ikke en film om å snakke med eksperter, det er ikke filmavisen eller CNN. Jeg snakker med vitner, folk som har opplevd dette selv, sier Mads Brügger om hvorfor aids-forskere ikke er med i Cold Case Hammarskjöld.
Annonse

«Det her kan enten være verdens største mordmysterium eller verdens mest idiotiske konspirasjonsteori», sier Mads Brügger i begynnelsen av dokumentarfilmen Cold Case Hammarskjöld, som vises under Human internasjonale dokumentarfilmfestival i Oslo denne helgen. Filmen tar sikte på å komme til bunns i hva som egentlig skjedde da FNs generalsekretær Dag Hammarskjöld døde i en mystisk flystyrt i Zambia i 1961.

Det skorter ikke på teorier. På begynnelsen av 60-tallet var Hammarskjöld midtpunktet i en storpolitisk konflikt om hvem som skulle kontrollere Kongos vanvittige mineralressurser etter frigjøringen fra Belgia. Regionen var stappfull av leiesoldater og etterretningsagenter, og omstendighetene rundt dødsfallet er som tatt ut av en spionroman. En FN-rapport fra 2017 konkluderte med at det finnes «et betydelig grunnlag» for å anta at flyet ble skutt ned.

Annonse