Annonse
00:00 - 08. mars 2019

Ingen steder å flykte

Leder troppene: Når Marvel lanserer sin første film med en kvinnelig hovedrolle (Brie Larson), gjør de det med en figur oppkalt etter selskapet selv. Foto: Chuck Zlotnick / Marvel Studios
Annonse

Det er ikke først og fremst superheltenes amerikanske opphav eller begeistring for «truth, justice and the American way» som gjør dem til potente senkapitalistiske avatarer. Snarere er det deres internalisering av kapitalismens verdensbilde: den personlige logoen på brystet, privatiseringen av lov og orden – identitet forstått som franchise-vennlig merkevare. Og selv om navnet Captain Marvel har en lang og komplisert historie i tegneserienes verden, er det verdt å bemerke at når Marvel Studios nå lanserer sin første film med en kvinnelig hovedrolle, gjør de det med en figur oppkalt etter selskapet selv.

Captain Marvel følger Marvel-oppskriften til punkt og prikke, hvilket vil si et fruktbart psykologisk grunnpremiss pakket inn i glorete kostymer, akseptable spesialeffekter og en ulidelig selvtilfreds og kokett dialog – men nå, altså, med en kvinnelig superhelt i sentrum. I likhet med Wonder Woman er den lagt til en epoke hvis feministiske kampsaker ikke skremmer et bredt publikum anno 2019, og Captain Marvels versjon av 1995 er en sutteklut av sammenrasket nittitallsnostalgi, med referanser til alt fra Pulp Fiction til fenomenet videoutleie.

Mer overraskende er de mange og umotiverte scenene som fremstår som eksplisitte henvisninger til Star Wars, men på den annen side er det vel bare et spørsmål om tid før Disney-konsernet fører sine to mest innbringende fiksjonsuniverser sammen. Og etter hvert som selskapet annekterer stadig nye deler av den kollektive bevisstheten, kan man spørre seg hvorvidt det fortsatt er eskapisme, dersom det man får er det samme som det man flykter fra.

Annonse