00:00 - 22. mars 2019

I Strømmeland kan alt gå an

Komisk tospann: Christian Mikkelsen og Martin Beyer-Olsen spiller alle hovedrollene selv. Pressefoto: NRK

Kortkritikk

Strømmeland

Humorserie i 6 episoder

NRK, lørdager 23.20 og på nrk.no

Mens diskusjonen om samtidens humor har pågått – er den mangfoldig nok, for politisk korrekt, for lite politisk korrekt, eller bare for kjedelig? – har et høydepunkt innen norsk humor sneket seg stille og forsiktig inn i offentligheten, og det i en gammeldags form: Ikke folk som bruker seg selv til å ta opp viktige temaer, men sketsjer med et sett komiske karakterer.

Strømmeland er, med sitt flettverk av sketsjer sydd sammen innenfor en løs rammefortelling, lett å se som en Ut i vår hage anno 2019. Og som Bård og Harald spiller også Martin Beyer-Olsen og Christian Mikkelsen alle hovedrollene selv.

De to formmessig mest perfekte episodene er den første, «Heimflytter», med klassisk by-mot-land-tematikk, og den siste, «Molton» som under en ferniss av ironisk bokslatter samler en varm fortelling om en Oslolosen-lignende antikvarhandlers møte med siste mann på FM-båndet.

«Louis Theroux – Norwegian Pets» gjør godlynt narr av dokumentarsjangerens mest pompøse sider. Mens «Koret» med sin skildring av hvilke groteske opptaksprøver som kreves for å bli med i Handelshøyskolens kor, er nærliggende å se som en parodi på tv-serien Mammon.

Referansene til stort og smått i kulturen er allestedsnærværende og intelligente. Ja, episoden «In Real Life 2» er faktisk så oppdatert på referansefronten at den leker seg med Black Mirror-episoden «Bandersnatch», lansert to måneder før Strømmeland.

Det episodene mest grunnleggende har til felles, er likevel en rød tråd av genuint overraskende vendinger, avlevert med finstemt komisk timing og med scener og vitser som tåler gjensyn og gjenhør. Det er ingen liten ting.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse