Annonse
15:10 - 22. mars 2019

Husker du da vi var så opprørte over Vy, spør Aksel Kielland.

Husker du da vi var så opprørte over Vy, spør Aksel Kielland.

Da Vy var ny: Da jeg etter NSBs pressekonferanse skrev at de ansvarlige bak det nye navnet var fullt klar over at de krakilske protestene mot Vy raskt ville dø hen, forventet jeg ikke at det ville gå så fort, skriver Aksel Kielland. Arkivfoto: Katinka Hustad
Annonse

Da NSB forrige uke kunngjorde at de bytter navn til Vy, og rullet ut en visuell profil designet for å kutte alle bånd til selskapets statsmonopolistiske fortid, så det ut til at det brygget opp til en større mediedebatt om den målrettede demonteringen av navn og institusjoner som kan minne nordmenn om sosialdemokratiets ideologiske fundament. De umiddelbare reaksjonene på hamskiftet var riktignok forutsigbare ordspill og banale sarkasmer, men disse ble raskt supplert av kritiske analyser av de lange linjene i samfunnsutviklingen Vy er et symptom og symbol på.

Dessverre ble denne debatten avbrutt før den kom ordentlig i gang. Et par dager etter lanseringen av Vy, ble det kjent at politiet hadde pågrepet justisminister Tor Mikkel Waras samboer Laila Bertheussen, og siktet henne for å ha tent på parets bil i et forsøk på å eskalere sin pågående feide med Black Box Teater og skaperne av stykket Ways of Seeing. I tillegg tikket det inn påstander om at den antatte gjerningsmannen bak moskémassakrene på New Zealand hadde kommunisert med Anders Behring Breivik i forkant av angrepene som kostet 50 mennesker livet.

Hver for seg ville begge disse sakene være nok til å rette søkelyset bort fra den store, prinsipielle debatten om kollektivtransport og statlig eierskap som Vy hadde alle forutsetninger for å utløse. Sammen begravde de den fullstendig. Da jeg i etterkant av NSBs pressekonferanse skrev at de ansvarlige bak det nye navnet var fullt klar over at de krakilske protestene mot Vy raskt ville dø hen, og at det norske folk snart ville akseptere omleggingen som et ubestridelig faktum, forventet jeg ikke at det ville gå fort. Jeg hadde forestilt meg at vi ville holde det gående i minst en uke – kanskje til og med helt til navnet var formelt godkjent av NSBs generalforsamling.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse