00:00 - 15. mars 2019

Forgangne frisyrer

30 år med posete klær og veldreid koreografi møtes når New Kids on the Block er tilbake.

Sommeren 89: New Kids on the Block dominerer hitlistene med låter fra album nummer to, Hangin’ Tough. Foto: Michel Linssen / Redferns / Getty Images

Var det en følelse av vemod man kjente på? Stående foran en vaklende modulhylle, lengst bakerst i brukthandlerens bakrom. En hylle med sprukne cd-covere, omslag med for lengst utgåtte fonttyper. Prydet av unge, sunne gutter med gardinsveis og dinglende smykker, med litt for store skinnjakker over bare brystkasser. Var det hit de ble forvist, disse velfriserte, veldresserte, velklingende smukkasene som man gjerne husker hulkende i regnet eller veivende med armene (eller begge deler) foran ventilasjonsanlegget i rustikke lagerhaller?

Jeg husker fremdeles jentene i klassen som skulket og stakk til Fornebu flyplass for å møte sine idoler i New Kids on the Block før konsertene i Oslo Spektrum i 1991. De samme jentene som et halvt år senere var med i demonstrasjonstog for å tvinge heltene tilbake til byen. Oi, som vi lo fra våre tårn av «kredibel» musikk. Samtidig var det noe beundringsverdig med det å la en så ektefølt kjærlighet til musikken og artistene romstere fritt gjennom hormonelle kropper. De bare skrek det rett ut: «NKOTB er best, ingen protest!»

Forrige fredag feiret gruppen gjennombruddsalbumet Hangin’ Tough, med jubileumsutgave og ny låt. Tretti (og et halvt) år etter at deres andre album sørget for å sette gullstandarden i den moderne boyband-tradisjonen. Den nye låten «Boys in the Band» og dens tilstøtende video er en såkalt spoof – en parodi på seg selv og sjangeren de definerte. Med referanser til egne og andres tekster, dansesteg og moteblødmer. Fra sjangerens forløpere, som The Jackson 5 og The Osmonds til arvtagerne i *Nsync og Backstreet Boys. Likevel låter og ser den akkurat like markedstilpasset og velkalkulert ut som tidligere bedrifter. Noen ting forandrer seg visst aldri.

Annonse