00:00 - 22. mars 2019

Et skjørt skrik

 Hvor mange mennesker må til for å flytte et av verdens mest berømte malerier?

Første forsøk: På baksiden av Nasjonalmuseets Skrik, har Edvard Munch malt en halvferdig versjon av motivet, som man antar var et mislykket, første forsøk. Her viser malerikonservator Thierry Ford det frem for ansatte ved Nasjonalmuseet og museets egne fotograf.   

«Det er problemer i himmelen.»

Det sier Thierry Ford, malerikonservator ved Nasjonalmuseet. Han lener seg over Edvard Munchs Skrik, som for øyeblikket ligger på et bord midt i Nasjonalgalleriets halvveis demonterte Munch-rom. Konservatoren følger de røde og gule skyenes bølger med en hånd kledd i sjokkblå plast. Den skjøre fargeblandingen i et av verdens mest kjente malerier står i fare for å smuldre opp og løsne fra underlaget, og det er hans jobb å sørge for at det ikke skjer. Himmelen over skriket, beskrevet av Munch selv i teksten som hører til som «blod i ildtunger», er det vanskeligste området.

– Ja, overalt egentlig. Men vi må kontrollere det som foregår i himmelen, sier Ford senere.

Annonse