08:25 - 21. mars 2019

En problematisk romanse

Den britiske filmskaperen Elizabeth Sankey måtte gifte seg før hun innså at den romantiske komedien hadde solgt henne en løgn. Nå har hun laget en dokumentar om sjangeren. 

Omdiskutert sjanger: Hovedpersonen i «Isn't It Romantic» slår hodet, og våkner opp i et romantisk komedie-univers. Elizabeth Sankey, som har laget dokumentarfilmen Romantic Comedy, er ikke overbevist. Foto: Michael Parmelee / Netflix / Warner Bros. Entertainment Inc.

– Alle karakterene er hvite, alle er heterofile, alle gifter seg, og alle kommer fra middelklassen. Allikevel har denne sjangeren en helt unik evne til å røre meg, sier den britiske musikeren og filmskaperen Elizabeth Sankey.

Hun har laget essayfilmen Romantic Comedy, en dokumentar som både er et kjærlighetsbrev til og et oppgjør med filmhistoriens mest omdiskuterte sjanger.

Sankey går så langt som å si at den romantiske komedien formet hele identiteten hennes. Som i en Doris Day-film fra 1960-tallet så hun for seg et liv bestående av pastellfargede antrekk og en glamorøs jobb, for eksempel i reklamebransjen. Jobben var selvfølgelig bare et springbrett for å kapre Rock Hudson og evig lykke.

Annonse