00:00 - 08. mars 2019

En glemt pioner

 Nå gjenoppdages den første afroamerikanske filmregissøren. Men hundre år etter premieren er Oscar Micheaux’ debutfilm tapt for alltid.

Da Oscar Micheauxs debutfilm «The Homesteader» hadde premiere for nøyaktig hundre år siden, var den en sensasjon. Tidenes første helaftens svarte spillefilm – med helsvart rolleliste og produksjonsteam. Ukjent fotograf

I 1903 forlot 19 år gamle Oscar Micheaux Chicago for å etablere seg som nybygger. Homestead Act-loven fra 1862 slo fast at alle amerikanere hadde rett til 160 mål land. Slik ble slettene og skogene vest i USA, som tidligere hadde tilhørt urbefolkningen, fylt opp og omgjort til dyrket mark. I vid forstand var det også denne loven gjorde som at Micheaux ble den første store afroamerikanske filmskaperen.

Da Micheauxs debutfilm The Homesteader hadde premiere for nøyaktig hundre år siden, var den en sensasjon. Tidenes første helaftens svarte spillefilm – med helsvart rolleliste og produksjonsteam. Men i dag er filmen som ga startskuddet for en bemerkelsesverdig og turbulent karriere, tapt for alltid.

The Homesteader forteller historien om en svart nybygger som forelsker seg i en hvit jente på nabogården. Den var ikke uten likheter med filmskaperens egen biografi.

Annonse