00:00 - 01. mars 2019

Elske, sove, dø

Elsk, nyt – og løp for livet er en smakfull, fransk sommerromanse med utvetydig utløpsdato.

Forfører: Christoph Honorés film begynner forsiktig, men tar etter hvert et grep om tilskueren det er vanskeligere og vanskeligere å unnslippe. Pressefoto: Tour de Force

Klassiske kjærlighetsdramaer har det med å ende i tragedie. Gjerne i form av at døden til slutt innhenter en eller flere av de involverte. I Christoph Honorés Elsk, nyt – og løp for livet! er tragedien implisert helt fra starten. «Jeg er en mann som ikke forventer noen nye i sitt liv – og som ikke bryr seg», sier forfatteren Jacques (Pierre Deladonchamps) til sin nye flørt, den yngre studenten Arthur (Vincent Lacoste).

Skeiv start. Det er 1993 og Paris-skribenten er utenbys for en teateroppsetning. Noen timer tidligere har de møtt hverandre tilfeldig i en kinosal og blitt enige om å sees igjen senere på kvelden. En snakkesalig kollega av Jacques har imidlertid kommet Arthur i forkjøpet og fulgt forfatteren til hotellet. Hun har høylytt diskutert egne helseplager og Jacques’ aids-diagnose. Retrettmuligheten har ligget vidåpen for Arthur, men nå sitter de to på en benk i Rennes og sludrer euforisk om hvor de kommer fra og hvem de er. Lyset fra byen speiler seg i elven. Det er en formidabelt vakker start på en romanse, om den ikke så til de grader hadde hatt sin tragiske utgang skrevet over hele seg.

Nynybølge. Christoph Honoré blir gjerne omtalt som en av den franske nybølgens viktigste arvtagere. I likhet med sine filmatiske idoler fra 1960-tallet innledet han karrieren som kritiker i filmmagasinet Cahiers du cinéma, og har siden regidebuten i 2002 holdt et imponerende produksjonstempo, om enn ikke alltid med like kunstnerisk vellykket resultat. Felles for de fleste av filmene til 48-åringen er en ærgjerrig vilje til å bryte konvensjoner og forventninger (rollefigurer som snakker direkte til kamera i Dans Paris eller bryter ut i sang og dans i Les chansons d’amour), og at de ikke skyr innhold som for mange oppleves lite forlokkende (mor og sønn har et vel nært forhold i Ma mère).

Annonse