Annonse
11:50 - 07. mars 2019

Det er liten vits i å rive Galleri Oslo hvis vi ikke lærer av tidligere feil, skriver Gaute Brochmann.

Det er liten vits i å rive Galleri Oslo hvis vi ikke lærer av tidligere feil, skriver Gaute Brochmann.

Ikke pent: Galleri Oslo fungerer dårlig innvendig med sin overbygde «handlegate», og enda mye verre utvendig med sitt katastrofalt dårlige forhold til omkringliggende gater og bygninger. Arkivfoto: Ellen Lande Gossner
Annonse

I slutten av februar kom resultatene av idékonkurransen for hva tomten til Galleri Oslo kan brukes til om det 400 meter lange huset som står der i dag rives. Det betyr etter alt å dømme at bygget som Aftenposten Aften i 2008 kåret til «Oslos styggeste» synger på siste verset. Ingen er lei seg for det. Huset fungerer dårlig innvendig med sin overbygde «handlegate», og enda mye verre utvendig med sitt katastrofalt dårlige forhold til omkringliggende gater og bygninger.

Det var derfor knyttet stor spenning til hva de fem inviterte arkitektteamene skulle komme opp med av løsninger for hvordan tomten bør disponeres i fremtiden (se alle forslagene nederst i saken). Ikke bare fordi Galleri Oslo er så famøst mislykket, men fordi et godt, nytt prosjekt her vil være et viktig bidrag for å rydde opp i hele det dysfunksjonelle Oslo indre øst med sitt Vaterland og Oslo Spektrum, Plaza og Gunerius.

Hvorfor så stort? En rask kikk på de fem forslagene, gjorde meg umiddelbart motfallen, ganske enkelt fordi fire av fem bidrag ikke tar innover seg hva som faktisk gjorde Galleri Oslo så dårlig. Problemet med styggedommen er jo ikke spesifikt 400 meter overbygd handlegate, men en generell svikt i håndteringen av skala, offentlige rom og generell stedstilpasning. Og de nye forslagenes sviktende forståelse for disse underliggende faktorene forundret meg – selv om det kanskje ikke var noen grunn til å bli overrasket.

Annonse