Annonse
00:00 - 22. mars 2019

Det beste fra alle verdener

World music er død, lenge leve verdensmusikken.

Ibibio Sound Machine: Den London-baserte gruppen, med medlemmer fra Nigeria, Ghana, Brasil og England, er blitt beskrevet som «FNs generalforsamling avholdt på Studio 54». Pressefoto: Dan Wilton
Annonse

«I hate world music,» lød overskriften på et manifest signert Talking Head og Luaka Bop-plateselskapssjef David Byrne i 1999. I konfronterende ordelag var det selvsagt ikke musikken fra fjernere verdenshjørner han hatet på, men selve begrepet. World music som markedsføringslapp på en altfor stor samlesekk av alskens kulturer og musikalske uttrykk, presentert oss vestlige som noe eksotisk og unyansert. Og vi har vel alle vært der: blant dansende batikkbukser, osende hoftebevegelser og piskende dreads. Eller faretruende nærme Theresa Mays brexit-dans.

Tyve år senere er mye forandret, også her hjemme. Oslo World Music Festival har kuttet ut ordet music i navnet. NRK Radios Jungeltelegrafen har mistet sine ene programlederhalvdel. Musikk fra de fleste kontinenter er å finne på festivalplakater langt forbi de sjangerspesialiserte. Men selv om det teknisk sett er blitt hundre prosent enklere å oppdage musikk fra alle verdenshjørner, er samtalen på sett og vis blitt vanskeligere. Uansett hvor fargeblind man insisterer på å være, er det lett å trå feil i de mange historiskt og sosialt betente temaene. Tærne er mange og såre, og de medfødte klovneskoene mine/våre er store.

Dans til musikken. Ibibio Sound Machine gjør heldigvis sitt for å bygge broer, ikke murer. Den London-baserte gruppen, med medlemmer fra Nigeria, Ghana, Brasil og England, er blitt beskrevet som «FNs generalforsamling avholdt på Studio 54», og det er en besnærende og fin tanke å tenke. Dansegulvet som mikrokosmos, et sted som i det legendariske New York-diskotekets glansdager kunne huse alle fra Andy Warhol og Donald Trump til Grace Jones og Jean-Michel Basquiat på en god kveld.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse