00:00 - 08. mars 2019

Den sterke, stille typen

Ja visst gjør det vondt når menn kniper munnen sammen, og ordene ikke får briste.

Tause menn: Trond (Stellan Skarsgård) har flyttet fra alt for å leve et enkelt liv alene. Men så er man aldri helt alene, hverken fra sine egne tanker eller naboen Lars (Bjørn Floberg), en praktisk orientert einstøing som stadig inviterer seg inn. Foto: 4 1/2 og Nordisk Film

Umiddelbart virker det hele som en anakronisme: En eldre mannlig regissør filmatiserer en jevngammel manns femten år gamle roman, om en stille manns alderdomstilværelse og minner fra oppveksten med sin far – enda en stille mann. Det er en film som oppnår så mange minuspoeng på Bechdel-testen (om representasjon av kvinner på film) at det er en prestasjon at den har kommet helskinnet gjennom dagens støttesystem. Slik sett er Ut og stjæle hester en triumf. En mildt testosteroninjisert, men behersket «faen ta denne jevne nedsnakkingen av menn». Visst er våre livserfaringer og beskrivelser fremdeles verdt å belyse. Det er jo ikke vår feil at litteratur- og filmhistorien frem til nå så til de grader er dominert av mannfolk?

La det ligge. Det viser seg å være både betimelig og gjennomførbart å lojalt filmatisere Per Pettersons internasjonale bestselger. I en tid der mange menn føler seg ekskludert, tilsidesatt, glemt, mistenkeliggjort, latterliggjort og underkjent, kan Ut og stjæle hester virke som en kjølende tonic – en saliggjørende reise til en annen, mindre pratsom og mer maskulin tid. Men den gir også et kyndig innblikk i noe av bakgrunnen for at vi har havnet der vi er i dag. 

Annonse