00:00 - 29. mars 2019

Bokollektiv og bærekraft

40 leiligheter, et halvt dekar fellesarealer og en komplett manual for bærekraftige bofellesskap: Bli med til Norges mest innovative boligprosjekt.

Utsikten fra en av leilighetene i Stavanger. 

Tidlig mars, Stavanger sentrum øst. Bak en glassdør i et lyst, høyloftet rom sitter en mann og tre kvinner i engasjert samtale rundt et stort møtebord. De er velstelte, voksne rogalendinger med pene frisyrer og skjorta nedi buksa. Man kunne gjettet at dette var et halvformelt møte i en oljerelatert næring der pilene igjen pekte oppover. Men når vi stikker hodet inn for å hilse på, viser det seg at det er noe langt mer prosaisk de snakker om, nærmere bestemt de rødlige pendellampene som henger over hodene deres. Lamper som de selv har tilvirket og som de ivrig beskriver som en første felles triumf – et slags lysende prov på at det prosjektet de har gitt seg i kast med, virkelig har livets rett.

For dette er ikke noe alminnelig styrerom, men et av fellesarealene i Vindmøllebakken borettslag. Og prosjektet de sikter til, er Norges første kommersielle bofellesskap siden Friis gate 6 sto ferdig på Tøyen i Oslo i 1987. På de 30 årene som har gått siden da, har mye vært tenkt, sagt og skrevet om behovet for en boligbygging som utfordrer hvordan vi lever livene våre. Skyhøye kvadratmeterpriser, ensomhet som folkehelseproblem og enorme miljøkostnader ved å bygge og bo er bare noen av problemstillingene som gjør at mange har etterlyst kollektive boløsninger for alminnelige folk. Allikevel er det blitt med visjonene. Frem til nå.

Annonse