00:00 - 15. mars 2019

Alt om alle

I Men alle vet får hovedpersonene smertelig erfare at på landsbygda er privatliv urbant jåleri.

Privatliv: Men alle vet at det også er en nervepirrende gryte av klassemotsetninger, selvforakt, familiehemmeligheter, misunnelse og sjalusi. Foto: Norsk Filmdistribusjon

Hvis Toro skulle produsert en reklamefilm for poseretten Spansk gryte, kunne landsbyen i sentrum av Asghar Farhadis Men alle vet vært et passende bakteppe: En liten middelalderby i nærheten av Madrid, med trange gater som sprer seg ut fra en gammel kirke, omgitt av vinmarker og bølgende åser. Mye av denne klisjefylte romantiseringen av det enkle, tradisjonelle og lykkelige middelhavslivet på landet, preger også de første minuttene av Farhadis film. Glødende varmt lyssatt, med vakre og barmfulle kvinner som svinser rundt med håret perfekt satt opp, mens mennene går med skjorten halvt åpen og beundrer sine madonnaer med flørtende blikk, alltid klar for en fyrrig flamenco hvis anledningen skulle by seg.

Inn i dette universet kommer Laura (Penélope Cruz) sammen med sine to barn for å delta i yngste søsters bryllup i sin oppveksts landsby. Ektemannen (Ricardo Darín) har måttet bli igjen i Buenos Aires på grunn av jobb, men kanskje er det ikke så farlig. Ute på åkeren står nemlig barndomskjæresten Paco (Javier Bardem), en livsglad og selvsikker vinbonde med møkkete hender og et forslukent blikk for Lauras kritthvite smil.

Det som ulmer. Men ting er gjerne ikke helt som man først får inntrykk av i Asghar Farhadis filmer (Nader og Simin, En handelsreisende). Den første halvtimen er usedvanlig effektivt fortalt, med en heseblesende – på grensen til karikert – introduksjon av tid, sted og et titalls rollefigurer. Bruddet med forventningene kommer snikende, nesten umerkelig. En liten grimase her, en kort kommentar der. Som når seremonien i kirken er over, og Lauras familie – som åpenbart tilhører landsbyens øvre sjikt – spaserer opprømte mot festlokalet mens de i korte glimt møter misbilligende blikk fra folk på gata.

Annonse