00:00 - 01. februar 2019

Uredd naturlek

De samiske kunstnerne Aslaug M. Juliussen og Rose-Marie Huuva lager kunst av dyrematerialer, og forener det morbide med økologi.

Tvetydige komsekuler: Ville en av Aslaug M. Juliussens komsekuler med pigger beskytte ekstra godt, eller være en tvetydig og truende talisman? Foto: Kjetil Rydland / Nordnorsk kunstmuseum

Blant kroppens puslebiter finnes knokler, sener, tenner, tarmer, hud, hinner og hår. Et slaktet reinsdyr kan sorteres i spiselige og ikke-spiselige deler, men det meste kan brukes av en kunstner med sans for naturens former. Slakteavfall fra reinsdyr står sentralt i arbeidet til den samiske kunstneren Aslaug M. Juliussen (født 1953), som nå vises i en større separatutstilling ved Nordnorsk kunstmuseum i Tromsø.

Juliussen skjærer, parterer, klipper, syr og limer. Hun tar dyrekroppen fra hverandre og setter den sammen på nye måter, som for å eksperimentere med naturens sammenhenger. Iblant melder også andre materialer seg på, som i det nyeste arbeidet Vy II (2018), der et frynsesjal er vevd av oppstrimlede og fargerike slips.

Talismaner. Blant Juliussens oppsiktsvekkende former er tre store, taggete kuler; en hvit, en rød og en kullsvart. Fra en glattslikket, hårete overflate stikker en skog av reinsdyrhorn opp. De kan minne om «komsekuler», et samisk sølvsmykke formet som en kule med ringer, som tradisjonelt gis til barn som beskyttelsesamulett. Ville en komsekule med pigger beskytte ekstra godt, eller være en tvetydig og truende talisman?

Annonse