Annonse
00:00 - 08. februar 2019

Til Graceland

Historien om Tish og Fonny er like mye en kjærlighetshistorie som en historie om rasisme i 1970-tallets USA.

Annonse

Populærkulturen er full av fortellinger om forelskede, unge par som ikke får hverandre. I veien for den store kjærligheten kommer det historiske øyeblikket, som oftest i form av rigide klasseskiller eller en altomfattende krig.

If Beale Street Could Talk følger denne gamle oppskriften, men føles likevel som noe nytt. Det skyldes både at det her er strukturell rasisme som står i veien for en lykkelig slutt, og at regissør Barry Jenkins insisterer på at historien om Tish og Fonny like mye er nettopp en kjærlighetshistorie, som en historie om rasisme i 1970-tallets USA.

Tish og Fonny har knapt vært sammen i tre måneder da Fonny blir arrestert, uriktig tiltalt for voldtekt. Tish, som like etterpå oppdager at hun er gravid, gjør alt hun kan for å bevise Fonnys uskyld. Som i boken med samme navn av James Baldwin, er det stemmen til Tish som fletter sammen historiens ulike lag av fortid og nåtid. Der fortidens Tish er så yndefull at det nesten blir parodisk, er det en langt hardere versjon det hintes om når Jenkins legger stemmen hennes over arkivbilder av politivold.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse