00:00 - 15. februar 2019

Tåler ikke dagens lys

Det er vanskelig å få øye på hva som er galt med Det latterlige mørke. Kanskje det hadde hjulpet å skru av lyset oftere.

Natt på teateret: Scenerommet er dekket av det som kanskje skal forestille lianer, men det gjøres ingen forsøk på å skape noen naturtro jungel. Foto: Terje Visnes / Trondelag Teater

Det meste ligger til rette for at Det latterlige mørke på Trøndelag teater skal lykkes. Skuespillet, skrevet av den tyske dramatikeren Wolfram Lotz, har vært nominert til og mottatt en rekke priser, og Lotz ble kåret til årets dramatiker av magasinet Theater heute i 2015.

Regien står Jonas Corell Petersen for, en regissør som kjennetegnes av godt sammensatte ensembler hvor skuespillerne både får skinne og spille hverandre gode. Forestillingene hans har ofte en utsøkt syrlig humor iblandet sår melankoli, som på sitt beste kan gi deg et sug av sorg i magen samtidig som undertrykt latter presser frem tårer i øyekroken. Jeg er med andre ord i utgangspunktet tilhenger av Petersens arbeider, noe som sterkt motiverte fjorten timers togreise på ett døgn for å se Det latterlige mørke på Trøndelag teater. Da jeg likevel gikk ut av forestillingen med en litt emmen skuffelse, var det vanskelig å sette fingeren på hva som egentlig hadde gått skeis.

Mørkets hjerte. Ikke er det skuespillerne (drømmelag!) – og teksten har Petersen satt opp en gang tidligere, med skuespillerstudenter ved Kunsthøgskolen i Oslo i fjor. Den gang hadde Petersen både regi og scenografi, og fra Kunsthøgskolens bilder å dømme drar Nia Damerells scenografi på Trøndelag teater veksel på førstnevnte. Scenerommet er dekket av det som kanskje skal forestille lianer, men det gjøres ingen forsøk på å skape noen naturtro jungel. Lianene er laget i sølvmateriale og jeg tenker at omtrent sånn må juletreet i Disneys årlige julekavalkade se ut innenfra for Snipp og Snapp.

Annonse