Annonse
00:00 - 15. februar 2019

Samisk hos Sonja

En samisk utstilling uten aktivisme tyder på kongelig berøringsangst.

Verk i utstillingen: «Historier. Tre generasjoner samiske kunstnere». Foto: Marja Helander
Annonse

Det er mye å glede seg over når samisk kunst stilles ut i Dronning Sonjas Kunststall. Tross tre generasjoner kunstnere og kongelig oppmerksomhet kan det likevel ikke bli toppkarakter, så lenge engasjert og politisk kunst er utelatt.

Naturpoesi. Høydepunktet er Britta Marakatt-Labbas 21 meter lange broderi Historjá, med motiver fra samenes historie, som har gitt utstillingen navn. Utsmykningen fra Universitetet i Tromsø vakte oppsikt på Documenta i Kassel 2017. Også Slottet setter verket i sentrum, på en hestesko av skillevegger midt i den gamle stallbygningen.

For øvrig ligger vekten på abstraksjon, modernisme og naturpoesi. Grundigst presenteres Iver Jåks (1932-2007), med tegning og skulptur av reinsdyrgevir, messing og tre. Synnøve Persens nye videoverk Hellige landskap dveler ved Finnmarks steinlabyrinter, trolig anlagt i middelalderen som protest mot kolonisering og kirkebygg. Outi Pieski representerer Finland ved årets Veneziabiennale, og viser malerier av islagte landskap, hvorav ett har små, innfelte samiske filtflagg.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse