00:00 - 01. februar 2019

Puritansk revolusjon

På Nationaltheatret blir Faust lest med metoo-briller. Men det er ingenting nytt ved at Faust er en erobrer og superegoist.

Metoo: Wolfgang von Goethes Faust havner i Metoo-landskapet på Nationaltheatret.  Pressefoto: Øyvind Eide / National Theateret

Omtrent midtveis i Nationaltheatrets Vi må snakke om Faust, og like før pause, kommer Petronella Barker frem mot scenekanten og avgir et slags skriftemål: «Jeg burde ha beskyttet henne, hun var bare 14.» Fortvilelsen og alvoret i Barkers stemme får meg (nesten) til å tro at hun snakker om seg selv. Det gjør hun ikke – men i en forestilling hvor man ellers kan se langt etter den innlevende spillestilen man forventer i en oppsetning av Faust, er det som om den lavmælte patosen til Barker er ment å «snakke for oss alle».

14-åringen Gretchen. Den moralske appellen til forestillingen ligger allerede i tittelen, Vi må snakke om Faust. Men teksten til Petronella Barker dreier seg om hvordan Elvis Presley kurtiserte og innledet et forhold til den ti år yngre, 14-årige Priscilla, til foreldrenes stilltiende aksept, og er lagt i munnen til Priscillas mor. Dette er et av de stedene hvor forestillingen skifter fokus over på Gretchen. For i forlengelse av oppdraget regissør Thorleifur Arnarsson og medforfatter Mikael Torfason har gitt seg, er det egentlig Gretchen vi bør snakke om. 

I Elisabeth Beanca Halvorsens forord til bokutgaven av den nye oversettelsen (Gyldendal 2019), skriver hun at det var Gretchens alder som ifølge Arnarsson og Torfason gjorde det «umulig å spille originalteksten til Goethe slik den er. Den måtte kommenteres og forandres. Fordi barn født utenfor ekteskap ikke lenger regnes som en synd? Nei, fordi en privilegert hvit, middelaldrende mann utnytter sin posisjon og har sex med en jente som knapt har fylt fjorten år (datidens seksuelle lavalder).» I en av de tidligere norske utgavene endret faktisk oversetteren Kristen Gundelach alderen til Gretchen til 16 år, som var den seksuelle lavalderen i Norge. Det ville neppe vært til større hjelp i dag.

Annonse