00:00 - 22. februar 2019

Oscar-utdelingen er en kamp om hvordan USAs rasistiske fortid skal skildres, skriver Elise Dybvig.

Oscar-utdelingen er en kamp om hvordan USAs rasistiske fortid skal skildres, skriver Elise Dybvig.

Litt av en reise: I Oscar-vinneren Green Book er det vennskapet med musikeren Don Shirley (Mahershala Ali, til høyre) som redder Tony Vallelonga (Viggo Mortensen) fra en fordomsfull innstilling til svarte mennesker. Foto: Universal Pictures

Denne helgen ble Oscar-prisen delt ut for 91. gang. I kategorien «beste film» var det filmen Green Book som stakk av med seieren.   

Da nominasjonene ble kunngjort i januar, ringte en journalist i The New York Times til 20 medlemmer av komiteen for å høre hva de tenkte om filmene som var nominert til «beste film», den kanskje aller gjeveste kategorien. Medlemmene fikk svare anonymt.

Da turen kom til Vice, Adam McKays film om tidligere visepresident Dick Cheney, var det kun ett av komitémedlemmene som sa at han kom til å stemme på den – fordi han var venn med en av produsentene. En film om hvite, gamle menn var det best å ligge unna.

Annonse