10:08 - 16. februar 2019

Menneskelig behandling

Indiskré aktiviteter satte sitt preg på både naturen og kameralinsene under årets filmfestival i Berlin.

Dokumentarportrett: Pia Hellenthal går svært tett på Eva Collé i Searching Eva.   Foto: Pia Hellenthal / Corso Film

«Du jukser så man skulle tro du var i Norge for å tigge», sier en rumensk rom gapskrattende til en venn mens de spiller backgammon i dokumentaren Olanda. De sitter i et provisorisk telt bygget opp av noen pinner og plastduk, et godt stykke opp i Karpatene lengst nord i Romania. Hver dag vandrer de milevis, stadig lengre og høyere for å finne steinsopp. Det går mot slutten av sesongen. De videre utsiktene i nedre del av det frie europeiske arbeidsmarkedet diskuteres rådvilt. Noen vil prøve seg på plantasjer i Sør-Spania, andre har hørt at det er gode muligheter for å sortere kål i Holland. Norge er også en utvei, men da er beste mulighet å tigge.

Olanda. Med Olanda lykkes regissør Bernd Schoch i å kombinere en kritisk dokumentar om de økonomiske strukturene som binder en underklasse fast på nederste nivå, en etnografisk studie av et sesongbasert samfunn, og en poetisk og naturforførerisk film av monumentale proporsjoner. Det er fordømt vakkert i Karpatene. Schoch fyller lerretet med panoramaer av fjell og skog, og nærbilder av mose, sopp og eng. Naturen går selvsagt heller ikke steinsopplukkerne hus forbi. Iblant setter de seg ned og lar øynene gli over landskapet mens de fyller lungene med sigaretter og fjelluft. Hadde det bare ikke vært for de praktiske realitetene. En familie på seks sover alle bak i en kassert varebil. Arbeidsdagen begynner ved soloppgang i femtiden, en vellykket fangst kan innkassere 200 kroner på ti timer, og man risikerer å bli stoppet av politiet og avkrevd bot for ulovlig sanking. Schoch bruker mye tid på å skildre miljøet, soppmarkedets mange mer eller mindre svindelaktige aktører, og de rike detaljene i det intrikate, lille samfunnet som hver sommer spretter opp ved foten av fjellene. Tenk om en norsk filmskaper hadde tatt seg like mye bry med å bli kjent med rumenske tiggere i Norge?

Earth. Iblant tråkker sankerne i Olanda over store, åpne sår i det karpatiske landskapet. Voldsom og uregulert skogdrift er i ferd med å endre terrenget merkbart, og for steinsopplukkerne er konsekvensen påtagelig. Det er stadig vanskeligere å finne gode soppområder. At vi befinner oss i den nye geologiske epoken antropocen – hvis kjennetegn er at menneskelig aktivitet er mer betydningsfull for endringene i jordens overflate enn naturen selv – er så til de grader åpenbart i Earth. Nikolaus Geyrhalters spektakulære, foruroligende og tankespringende dokumentar tar oss med til syv gedigne sår i jordskorpen, skapt av mennesker. Hvert år forflytter mennesker tre ganger så mye landmasser som naturen. «Jeg lever av å flytte fjell. Det føles ganske bra», sier en arbeidsleder for et anleggsselskap som ved hjelp av et utall gedigne bulldosere er i ferd med å jevne ut en hel åsside i California. I området skal det bygges boliger og kjøpesentre. Da er det mer lukrativt at tomtene er flate.

Annonse