Annonse
00:00 - 01. februar 2019

Makt for maktens skyld

Vice er en oppløftende film om hvordan verden har havnet noen syvmilssteg nærmere undergangen.

Nidportrett: Biografi-filmen Vice holder ikke tilbake i angrepene på sin hovedperson Dick Cheney, spilt av Christian Bale.  Foto: SF Studios
Annonse

«Hva tror vi på?» spør en ung Dick Cheney (Christian Bale) sin nye sjef tidlig i Adam McKays lekne biografiske film. Han er nettopp blitt Donald Rumsfelds (Steve Carell) assistent og slik en del av Nixon-administrasjonen. Rumsfeld ser rolig på ham, før ansiktet sprekker og latteren runger hele veien inn i den ventende heisen. Han snur seg, peker på Cheney og smiler: «Den var god!»

En drittsekk. Intet er mer lattervekkende absurd enn ideologiske overbevisninger i det universet som skildres i Vice. McKays politiske komedie tar mål av seg å belyse store deler av tidenes mest innflytelsesrike visepresidents liv og politiske karriere på 130 minutter. 

«Han fikk en makt som få ledere noensinne har hatt. Og han gjorde det som et spøkelse», hevder fortellerstemmen i prologen, før filmen spoler tilbake til Cheneys alkoholiserte periode i tyveårene. «Han var det vi i dag kaller en drittsekk», konstaterer fortelleren tørt. Hvis vi på noe som helst tidspunkt lurte på om filmen ville fordømme hovedpersonen sin, får vi i hvert fall et tidlig svar. McKay er aldri interessert i å være fair and balanced, for å si det på Fox News-vis.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse