00:00 - 22. februar 2019

Lyden av votter som klapper

Visjonen om en isfri passasje til Kina utforskes med godlynt alvor under Barents Spektakel.

Hummer og påfugl: Den kinesiske multikunstneren Lin Wang inviterte til en dekadent norsk-kinesisk performance-middag i Krikenes. Aleksandr Alekseev / Pikene på Broen

Følelsen av å befinne seg langt hjemmefra sniker seg på under årets Barents Spektakel, som trolig er Nordkalottens viktigste kulturfestival. Det begynner på åpningsseminaret, der flere talere viser frem et uvant kart, med landene rundt et smeltet Arktis som en krets av nære havner og handelspartnere. Utsikten til en isfri passasje tiltrekker også supermakten Kina, og på årets festival er Kirkenes omdefinert til «verdens nordligste Chinatown». Hva ville skje om Kina for alvor investerte i Barentsregionen?

Lykkekake. Konseptet er synlig både i og utenfor byen. I gågaten står en pagodelignende portal, flankert av løver med lysende øyne. Ved den norsk-russiske grensen på Storskog står et kinesisk velkomstskilt, og logoen på Sør-Varanger Avis er supplert med kinesiske tegn. Stemningen er godlynt, skjønt ingen vet hva den skjuler, som i en kinesisk lykkekake.

Den samme oppskrudde usikkerheten fanges i tittelen på en performance-middag av Lin Wang, Exotic Dreams and Poetic Misunderstandings. Den kinesiske multikunstneren står for både mat og porselen, og inviterer oss inn i en dekadent norsk-kinesisk nattverd. Vi spiser kongekrabbe, stuet reinsdyr og tørket fiken som smaker marengs, servert på fat formet som menneskelige innvoller og skjelettdeler. Øverst troner et hvitt porselenshjerte som pumper rødvin, nederst ligger en livaktig tatovert menneskekotelett i keramikk. I bakgrunnen spiller en lokal strengekvintett kinesisk og europeisk klassisk musikk.

Annonse