00:00 - 22. februar 2019

Legendariske ungdomsår

Ballets konge: Jonis Josefs Kongen av Gulset er en sjarmerende high school-komedie med god forståelse av filmklipping som komisk verktøy. Foto: NRK

For noen er ungdomsskoleårene barndommens dramatiske og lite troverdige tredjeakt – en siste tålmodighetsprøve på veien til et mer sivilisert liv. For andre er det en mytologisk tid, der hendelser og relasjoner som skal kaste lange skygger over voksenlivet formes i hormonenes, usikkerhetens og den upålitelige hukommelsens smeltedigel. Skal man dømme på bakgrunn av NRKs Kongen av Gulset, tilhører komiker Jonis Josef sistnevnte gruppe – hvilket er en stor fordel når man skal lage tv-humor.

Kongen av Gulset er tydelig inspirert av amerikanske Everybody Hates Chris, med den voksne Josef som allvitende og upålitelig forteller, og Abdikarim Mohamed Sheikh i rollen som hans 13 år gamle jeg. Det er ikke påfallende originalt, men det føles like fullt friskt – ikke minst fordi det dessverre fortsatt er sjelden å se norsk-somaliere fremstilt som individer man kan relatere til, snarere enn en befolkningsgruppe man, bevæpnet med sosiologiske forklaringsmodeller og store mengder velvilje, kanskje kan håpe på å forstå.

Den eneste virkelig gode grunnen til å se på serien er imidlertid at den er morsom. Kongen av Gulset er en sjarmerende high school-komedie med et begrenset budsjett og en god forståelse av filmklipping som komisk verktøy, som bruker hijab-handsfree, sandalkasting og uutgrunnelige Skien-dialekter til å skape en følelse av spesifisitet som glimrer med sitt fravær i påfallende mye norsk tv-humor. Representasjon er som kjent ikke bare et politisk mål, det er også et spørsmål om presisjon.

Annonse