00:00 - 15. februar 2019

Landskap i lommeformat

Vanskelige lokaler og dårlige løsninger gjør at landskapsarkitektskolens jubileumsutstilling aldri blir den storslagne feiringen den burde vært.

Stille landskap: Karin Reistads kirkegård på Tjøtta er et av ni prosjekter som vises i utstillingen Utestemme. Ett drøyt prosjekt i tiåret er ikke bare innestemme, det er forsiktig hvisking. Foto: Annar Bjørgli / Nasjonalmuseet

Studielinjen for landskapsarkitektur ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås fyller hundre år i år, og regnes faktisk som Europas eldste i sitt slag. Likevel er det ikke akkurat slik at den norske kulturkanonen flyter over av feirede landskapsarkitekter med tilhørende mesterverk innen hagekunst og parkanlegg. Et faktum som ifølge Jenny B. Osuldsen, kuratoren for Utestemme, ikke minst skyldes den lite selvhevdende fremtoningen som tradisjonelt har heftet ved dette fagfeltet. Med store bokstaver i tittelen (UTESTEMME) og den hundreårige horisonten, er det åpenbart at Arkitekturmuseet og NMBU har satt seg fore å rette opp en historisk forglemmelsessynd med denne utstillingen.

Rampete. Både denne ambisjonen og anstrengelsene som er lagt ned for å innfri den er upåklagelige. Dette er en godt tenkt og grundig bearbeidet utstilling. Dessverre er det lite hjelp i gode forsetter når det klare inntrykket jeg står igjen med etter å ha sett utstillingen, rett og slett er at jeg ikke kom særlig tett på noen av prosjektene. Jeg vil gå så langt som å si at man har mislyktes fullstendig i å finne en god måte å stille ut landskapsarkitektur på. Mye fordi de lokale forutsetningene er såpass dårlige, men også på grunn av en del helt konkrete, kuratoriske feilgrep.

Annonse