00:00 - 08. februar 2019

Ja til bilen i Norge

Born2Drive er en stolt og skamløs hyllest til bilen som livskraft og menneskelig frigjører, der regissøren holder begge hendene hardt på rattet.

Slike gutter: Oliver Solberg og familien lever ærlige liv bak rattet, men bremses av for aktive regihender. Foto: Norsk Filmdistribusjon / Fenomen

Rusler du rundt med sykkelen din på Grünerløkka med en kopp håndtraktet kaffe, kan du lett innbille deg at bilen er et fordums fenomen. Her er bilandelen lavest i landet, og kollektiv- og sykkelbruken, samt befolkningstettheten høyest. Området er et slags asyl for Norges bilflyktninger, det vil si unge mennesker som har forlatt sin oppvekst i bilbaserte forsteder og grisgrendte strøk, til fordel for en tilværelse der de aldri lenger trenger å uttale ordet coil. Men du skal ikke langt ut av denne boblen før firhjulinger utgjør en usedvanlig viktig del av både hverdag og fest, jobb og fritid. 

Nordmenn kjører mest bil i Europa, vi har blant de høyeste bilandelene i verden, og vår bilbaserte bystruktur har mer til felles med USAs endeløse byområder enn de fleste, langt tettere, byene i Europa. Det er som om vårt forhold til bilen fremdeles er preget av nyhetens begeistring. Kanskje er det ikke så rart. Det er tross alt bare 58 år siden bilrasjoneringen forsvant, 31 år siden forbudet mot rally ble opphevet, og vi måtte vente helt til Petter Solberg vant Rally-VM for drøyt 15 år siden før motorsport opplevde bred, folkelig oppslutning.

Bil selger kino. Bilbegeistringen har film- og tv-bransjen vært klar over en stund. Den tredje Børning-filmen har fått 15 millioner i statlig produksjonsstøtte og begynner innspilling i mai. NRK forsøker for tiden å mele sin del av rånerkaken med realityserien Sjette gir. Og her er altså Born2Drive, en dokumentar om Petter Solbergs 17-årige sønn Oliver: like glatt, strømlinjeformet og turbolarmende som en profesjonell rallybil.

Annonse