Annonse
00:00 - 08. februar 2019

Ikke bare til pynt

En utstilling av smykker fra hele verden viser hvor mye mening som kan finnes i et lite objekt.

Stående utsmykning: Helene Duckert blander alt som samfunnet rister av seg, og har flere objekter enn resten av utstillingen til sammen. Foto: Kunstnerforbundet
Annonse

Jeg kan ikke tenke meg noe mer spennende for folk med sosialt engasjement og en appetitt på detaljer, materialmøter og formgiving, enn å se på smykker. Nærmere bestemt en tur for å se de tyve smykkekunstnerne fra hele verden som nå vises på Kunstnerforbundet. Ikke nok med at mange av smykkene er imponerende håndverk og har et energifokus som vekker iver og nysgjerrighet. Utstillingen i seg er også en suggererende affære og jeg lurer på hvor mye energi og mening som egentlig kan komprimeres i noen små objekter. Faktum er at man går og glemmer at man egentlig ser på smykker.

Laget av og for reinsdyr. Noen verk er installasjoner, som med Máret Ánne Sara og Matt Lambert, som har fått et helt rom til sitt politisk funderte prosjekt med kjever fra reinsdyr og porselen laget av oppmalte reinsdyr. I samarbeidet representerer Lambert et queer-perspektiv uten at jeg helt skjønner hvordan, for det som lyser sterkest her er Saras kamp mot de norske styresmakters tvangsslakting av broren Jovsset Ánte Saras reinflokker.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse