15:03 - 12. februar 2019

– Homofile settes opp mot svarte

Lene Bergs nye film, False Belief, er en alternativ virkelighetskrim fra et stadig mer gentrifisert Harlem. Denne uken vises filmen under Berlinalen, og er nominert til både Amnestys filmpris og Teddy-prisen.

Arrestert: Dokumentaren False Belief forteller historien om Lene Bergs kjæreste, D, som blir arrestert og rettsforfulgt uten at han skjønner hvorfor. Foto: False Belief Film / 2019 FABB001 AS / All rights reserved

– I begynnelsen, etter at han ble arrestert første gang, følte jeg at vi var med på noe som var sjokkerende vanlig for svarte mennesker i New York, sier filmskaper Lene Berg.

I 2008 flyttet hun inn i leiligheten til kjæresten, som i filmen kalles D. At han ble arrestert virket latterlig og absurd, for det var D selv som hadde fortalt politiet at han følte seg trakassert av naboene, Kostakos og Dimitri. D er en svart forlegger fra Harlem. Det homofile naboparet er velstående huseiere, som tidligere hadde prøvd å selge deler av bygården de bor i.

I False Belief bruker Lene Berg utradisjonelle virkemidler for å fortelle historien om kjærestens kafkaaktige reise gjennom det amerikanske rettsvesenet. For hva er egentlig forbrytelsen? Og hva er motivet til naboene og påtalemyndigheten?

Annonse