Annonse
00:00 - 22. februar 2019

Grønne fingre

Susannas billedlige tolkning av middelalderkunst er både tilgjengelig og mystisk.

Surrealistisk prakt: Susanna Wallumrød til høyre. The Brotherhood of Our Lady svevende mot venstre. Foto: Signe Fuglesteg Luksengard
Annonse

Mitt første møte med Hieronymus Boschs fantastiske triptyk The Garden of Earthly Delights (på norsk: Lystenes hage) var omslaget til rockebandet Deep Purples tredje og selvtitulerte album, utgitt i 1969. De over fem hundre år gamle maleriene (Purple valgte selvfølgelig ut helvete-delen) er fremdeles et fascinerende stykke kunst i all sin surrealistiske prakt. Det satt i hvert fall pling i bollen på den 14 år gamle meg.

Samtidig var det noe, allerede den gang, lettere komisk over disse svært britiske hard(rock)hausenes skyhøye musikalske ambisjoner og iscenesettelse; deres første (og beste) vokalist Rod Evans’ hulkende Elvis-patos; og låten «April», den strykekvartett-drevne, tolv minutter lange serenaden til måneden april. Enn så mye jeg elsker gitarist Richie Blackmores brennende piggtråd-soloer fra denne perioden, så er det ikke helt sidestilt verdenskunsten. Mer lukten av alkoholsvette og Camberwell Carrots og Hobbiten lest på pub, enn den av ferniss foran klassikere i Madrids Museo del Prado.

Både og. Jeg har delvis samme forhold til Susanna Wallumrøds musikk. For selv med en blendende Joni Mitchell-musikalitet og spennende lefling med kunstmusikken, har det også vært mye inderlig synging med lukkede øyne, og det regissøren av Lange flate ballær ville kalt føling i fjæra. Hennes forrige album besto av elisabetanske sangtolkninger av blant andre Lou Reed. Det kan være en dristig øvelse å lytte til kunstmusikk i en tid der ironi og sarkasme kjemper en indre kamp mot lengselen etter det ektefølte og et svinnende håp om det kunstneriske geniets eksistens. Med feil brillestyrke kan alt latterliggjøres og leses på feil måte.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse