00:00 - 22. februar 2019

En verden verdt å kjempe for

Kontrafaktiske spørsmål svirrer under overflaten når to unike verdensledere fra den kalde krigen får hver sin uforglemmelige dokumentarfilm.

Gravende: Den danske filmskaperen Mads Brügger og den svenske bistandsarbeideren og amatøretterforskeren Göran Björkdahl gir et heslig innblikk i den kyniske og fascistiske kampen for fortsatt hvitt hegemoni over et svart Afrika. Foto: Tore Vollan / Piraya Film

«Mikhail Gorbatsjov er den eneste politikeren i russisk historie som, på grunnlag av moralske prinsipper og verdier, har valgt å begrense sin uinnskrenkede makt – og derved risikert å miste den.» Ordene til statsviteren Dimitri Fulman kan på mange måter stå som den tidligere sovjetiske presidentens viktigste ettermæle: Gorbatsjov var noe så ugjenkjennelig som en statsleder for en supermakt med et fininnstilt moralsk kompass.

Dette er også Werner Herzogs utgangspunkt for å lage en dokumentarfilm om den aldrende ekspresidenten. Meeting Gorbachev er en ublu hyllest og takk fra den tyske filmskaperen, ikke minst for at Gorbatsjov holdt igjen sin suverene makt og gjorde den tyske gjenforeningen mulig. 

Som oppskrift for et filmprosjekt kunne dette lett matchet Sovjetunionens fallitt: en servilt bukkende regissør i passiar med en gammel, selvtilfreds statsmann. Men så omfatter dette møtet heldigvis Herzog, med all sin aparte pondus, skapt av sitt skarpe, men skjeve blikk på verden og menneskene som bor der. Samt Gorbatsjov, som uten store fakter og med et inkluderende, sympatisk og lett sørgmodig vesen overbeviser oss om sin oppriktighet.

Annonse