00:00 - 15. februar 2019

En felles arena

Heimebane understreker den vedvarende verdien av et simultant, nasjonalt fellesskap.

Stjernespiller: Adrian Austens (Axel Bøyum) står foran store valg. Foto: Motlys / NRK

Første sesong av Heimebane var en av de største positive overraskelsene som har glidd over norske tv-skjermer dette århundret. Takket være imponerende manushåndverk, kløktig rollebesetning og stødig regi, ble historien om den første kvinnelige treneren i Eliteserien – et premiss man kunne mistenke for å være utformet for å lage gode søknader om produksjonsstøtte snarere enn interessant drama – en usedvanlig engasjerende og tilfredsstillende seeropplevelse. Når serien nå, et snaut år etter premieren, er tilbake med åtte nye episoder, er det derfor gledelig å konstatere at den fortsatt er en smart og velskrevet dramaserie av typen som kan samle befolkningen rundt tv-skjermen og aviskronikkene uke etter uke.

Rolig start. Å skrive om Heimebane uten å ty til fotballmetaforer er en utfordring i seg selv, og ved å starte andresesongen med en sterk sesongåpning av fotballklubben Varg, gjør serieskaper og hovedforfatter Johan Fasting det nærmest umulig. Realiteten er imidlertid at den nye sesongen bruker tid på å komme ordentlig i gang, og det er først med et knippe sterke episoder mot slutten at den for alvor gjenvinner den intrikate balansen mellom drama, humor og samfunnsdebatt som gjorde den til fjorårets suverent beste norske fiksjonsserie.

Der første sesong opplevdes som én stramt komponert fortelling, er denne løsere og mer sprikende, og med introduksjonen av en rekke nye rollefigurer får man for første gang følelsen av at serien har flere puslespillbrikker enn den vet hva den skal gjøre med. Dette kommer best til uttrykk i skildringen av Helena Mikkelsen (Ane Dahl Torp) og Adrian Austnes (Axel Bøyum), som nå fremstår som flakkende og utydelige skikkelser, og nærmest utelukkende defineres av konfliktene de til enhver tid er en del av.

Annonse