Annonse
00:00 - 01. februar 2019

Den hvite manns pulk

Mandig hvit mann redder umælende, ikke-hvit kvinne i isøde. 

Annonse

Kan man i 2018/19 lage en film om at Mads Mikkelsen sleper rundt på en ikke-hvit, umælende kvinne i isødet? Spørsmålet melder seg etter hvert som minuttene tikker av sted i overlevelsesdramaet Arctic, som ble vist på filmfestivalen i Cannes i fjor og denne uken har norsk kinopremiere. Svaret er nei, det kan man ikke. Omtrent to tredjedeler ut i filmen har Maria Thelma Smáradóttir noe å melde. Hun sier «Hallo» – og har med det uttømt sine replikker.

Arctic har ingen bakgrunnshistorie. Idet filmen begynner, har Mikkelsen, eller Overgård som rollefiguren hans heter, allerede overlevd en stund i ødemarken etter en flystyrt. Smáradóttir, eller «Young woman» ifølge rulleteksten, kommer inn i fortellingen idet et redningshelikopter krasjer. Fra det ikke-latinske skriftspråket i ID-papirene hennes skjønner vi at hun er en fremmed. Kvinnen er hardt skadd, knapt ved bevissthet, og Mikkelsen må pleie henne. Og deretter altså slepe henne under en farefull ferd der det eneste hun bidrar med er å påkalle oppmerksomheten til en isbjørn med hostingen sin.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse