Annonse
00:00 - 01. februar 2019

– Ante ikke at joik kunne ha så stor virkning

For Ella Marie Hætta Isaksen var joik noe hverdagslig. Så oppdaget hun scenekraften.

Populærmusikk fra Sápmi: Ella Marie Hætta Isaksen kaller sin egen musikkstil for pop-joik. – Jeg prøver å gjøre det med respekt, og så vet jeg at jeg kan joike tradisjonelt, så jeg har lov til å tøye grensene, sier Stjernekamp-vinneren.
Annonse

En lørdagskveld i oktober joiket Ella Marie Hætta Isaksen låten «Máze» foran hundretusener av seere i NRK-programmet Stjernekamp. Kledd i samisk nasjonaldrakt demonstrerte 20-åringen at hun var klar til å overta stafettpinnen etter Mari Boine, som popstjerne med røtter i joiken. I finalen, som hun vant, fremførte hun «Ozan», en joik som opprinnelig ble laget av duoen Adjágas. 

Hætta Isaksen sier til Morgenbladet at hun er vokst opp med joik, men at hun ikke tenkte på å bruke den da hun først begynte å skrive musikk. 

– Joik var bare noe vi gjorde i bilen på vei hit eller dit. Det var noe jeg tok for gitt, helt til jeg innså hvor spesiell denne tradisjonen er, og hvor vakkert joik er. Da ble jeg forelsket i joiken på nytt, sier Hætta Isaksen. Hun bruker joiken i sitt band ISÁK, som gir ut singelen Ealán denne fredagen. Bandets frontfigur opplever at forholdet til tradisjonsmusikken utvikler seg stadig.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse