Annonse
10:17 - 16. februar 2019

Aldri mer 1994, skriver Aksel Kielland.

Aldri mer 1994, skriver Aksel Kielland.

Ikke bestevenner: Hele verden så mot Lillehammer i 1994 da den pikante konflikten mellom Nancy Kerrigan og Tonya Harding fikk sitt klimaks. Foto: Pascal Rondeau / Allsport / Getty Images
Annonse

I anledning 25-årsjubileet for OL på Lillehammer, kunngjorde NRK denne uken resultatene av en spørreundersøkelse om nordmenns syn på hvorvidt nasjonen igjen bør arrangere vinter-OL. 36 prosent av respondentene var positive, 32 prosent imot og 32 prosent hadde ikke gjort seg opp noen mening. Statskanalen hadde også fått en kommentar fra Erna Solberg, som uttalte at oppslutningen for å arrangere olympiske leker må bli langt høyere – «en betydelig andel over femti prosent» – før det er grunnlag for en politisk behandling av saken.

Både meningsmålingen og statsministerens uttalelser vitner om at nordmenn har en sober holdning til dette spørsmålet, og det er dermed liten grunn til å frykte at Norge vil være vertsland for et nytt OL i overskuelig fremtid. Ikke desto mindre er det faktum at undersøkelsen i det hele tatt ble gjennomført en påminnelse om at det finnes krefter der ute som arbeider utrettelig for å påføre vårt land enda en slik budsjettoverskridelse forkledd som folkefest. NRK anslår at det til sammen er brukt 330 millioner kroner på norske søknader om å arrangere vinter-OL i 2014, 2018 og 2022. Telemark, Lillehammer, Bergen og Trøndelag har allerede lansert planer for 2030.

Mye har skjedd siden 1994, og selv om det internasjonale toppidrettsbyråkratiet aldri har vært den uselviske forkjemperen for internasjonal forbrødring og fair play det liker å fremstille seg som, synes OL på Lillehammer i dag som et arrangement fra en annen og mer uskyldig tid. Når antallet søkerbyer for vinter-OL i 2026 er historisk lavt, er det fordi slike gigantiske idrettsarrangementer har utviklet seg til en utilslørt utarming av kollektive ressurser som selges inn som mirakuløse regionale og nasjonale markedsføringstiltak. Det er ikke uten grunn at det i dag hovedsakelig er multinasjonale selskaper og regimer med totalitære tilbøyeligheter som brenner for denne typen begivenheter.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse