Annonse
00:00 - 04. januar 2019

Verdensrekord i jazz

Jacob Collier er kanskje være verdens største jazztalent. Men musikken hans er fortsatt kjedelig å høre på.

Begavet: De færreste kan gjøre det Jacob Collier gjør, men musikalsk briljering er ikke nødvendigvis det samme som spennende musikk. Pressefoto: Morgan Hill-Murphy
Annonse

Det kunne virke som en idé som utelukkende var morsom for musikklinje-elever på videregående: å lage komplekse versjoner av jazz- og soulstandarder ved å legge forskjellige filmklipp av syngende hoder over hverandre, som til sammen blir et intrikat arrangement av noen smørtykke jazzakkorder. Men da den britiske 17-åringen Jacob Collier begynte å gjøre akkurat dét i 2011, fikk han fort millioner av visninger på Youtube, og i løpet av få år ble han plukket opp av legenden Quincy Jones. Derfra gikk det ikke lang tid før den unge fyren var blitt beskrevet som intet mindre enn «jazzens Messias» i The Guardian – en beskrivelse som skulle følge ham inn i nye intervjuer, store festivalbookinger og rundt debutalbumet In My Room fra 2016.

Virtuos. Det er riktignok ikke hvilken som helst elev på musikklinjen på videregående som kan gjøre det Collier gjør. De færreste mennesker kan gjøre det Collier gjør. Han er et enmannsshow som hopper fra bassen til synthen til keyboard til et annet keyboard, som samtidig synger og treffer hver eneste tone og hvert eneste slag på millisekundet, før han modulerer seg inn i alle tenkelige tonaliteter og smeller noen tykke akkorder over, synkopert eller over i noen helt nye og skjeve taktarter, raskere enn man forstår hva som foregår. Mye ligger til rette for å kalle ham et geni og la det bli med det, et begrep noen av oss trodde var utdatert.

Collier må derimot sies å være en av de musikerne som virkelig har fått det til å brenne på den jazzinteresserte delen av internett de siste årene. Han har inspirert alt fra genuint hyllende og mer sarkastiske vitser, og mennesker som tar oppgaven med å transkribere arrangementene hans med det største alvor, til mer eller mindre seriøse debatter om hvorvidt han virkelig er verdens beste musikalske talent. 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse