Annonse
00:00 - 04. januar 2019

Riktig tid på døgnet

Unge Ferraris debutalbum er et nytt høydepunkt for norsk RnB.

Unge Ferrari fra Hamar: Tilbakelent, ektefølt og naturlig. Foto: Adam Falk
Annonse

Vel, så sto det kanskje ikke skrevet noe sted at en 28 år gammel betongarbeider ved navn Stig Joar Haugen fra Hamar skulle toppe hitlistene i selveste desember, en måned noen av oss husker som preget av internasjonale tungvektere, dølle juleplater og forglemmelige Idol-vinnere hjulpet frem av tung tv-annonsering. Unge Ferraris suksess med debutalbumet Midt Imellom Magisk Og Manisk er beviset på at jordkloden har rotert noen grader i riktig retning, i hvert fall for norskspråklig RnB.

I mange år rimte det liksom ikke, å oversette (slibrige) følelser på amerikansk til norsk. Men Arshad Maimounis sang «Definere meg» fra 2014 ble et lite gjennombrudd, og sjangerens nye blomstringstid vitner om at musikalsk globalisering og den teknologiske demokratiseringen av produksjonsmidlene har hatt mye for seg. Unge Ferraris første hitlåter ble spilt inn på en mikrofon til 900 spenn. Så vet du det.

Internasjonal playboy. Imponerende nok var ikke dette albumet fjorårets første tur innom toppen av VG-lista for hamarsingen. Sammen med kompis Arif og evigunge Karpe var supergruppen Mars et forfriskende innslag i januar, bare noen korte uker etter at Unge Ferrari solgte ut et helt Oslo Spektrum med sitt kollektiv, Nora, i ryggen. «Vi skal alle bli rike / Være i Gucci-butikken en time / Jakka ser ut som en dyne,» mumler han på funky «Familyeh», og løfter på hatten til husprodusentene Filip K, Axxe og Kastel, pluss stornavn som Lido og Coucheron. Et kreativt produksjonsmiljø som virkelig skinner om kapp med stjernen selv her. På det man kaller internasjonalt nivå.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse