Annonse
00:00 - 04. januar 2019

Rett og slett litt jålete

To nye tomannsboliger i Groruddalen er utpreget elegante, men løsningene tjener arkitektens nettsider mer enn de fremtidige beboerne.

Sol ute, sol inne: De enorme vindusflatene har hverken indre eller ytre solavskjerming, og det er vanskelig å se at noen skal kunne trives her uten ganske omfattende skjermingsløsninger.
Annonse

«Jeg har sett tidsånden til hest», skal filosofen Hegel ha sagt da han i 1806 så Napoleon ri gjennom byen Jena, hvor universitetet hans lå. Underforstått, at selv det sterkeste enkeltmenneske er prisgitt ytre krefter som er uendelig mye mektigere enn dem selv.

Nå har jeg også møtt tidsånden, om enn i et litt mindre episk format enn Hegels. Ikke en keiser og en hest i Jena, men i form av et hus og en arkitekt på Haugenstua i Groruddalen. Der de to tomannsboligene som Reiulf Ramstad arkitekter har tegnet, er klin identiske med bildet som popper opp i hodet mitt om jeg tenker «norsk, arkitekttegnet småhus, 2018/19».

Det betyr som følger: yttervegger i ubehandlet tre, nærmere bestemt selvgrånende malmfuru. Enkel monopolhus-form med symmetrisk saltak uten takutstikk. Overdrevne vindusflater som tar det modernistiske ønsket om lys og luft over i noe som må kalles komplett transparens. Inngangsdør og garasjedør som er så sømløst felt inn i fasadelivet at tankene går til den typen kjøkkenskap som må åpnes med et dytt og ikke per håndtak. Samt en innside som er kledd i finér, finér og mer finér, på både vegger og himling, slik at man føler man befinner seg på innsiden av et lyst treskrin.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse