Annonse
00:00 - 04. januar 2019

Regnskog på utstilling

President Jair Bolsonaro vil åpne for utnyttelse av regnskogen i Amazonas. En nyåpnet fotoutstilling i São Paulo dokumenterer livet til en urfolksstamme fra området som står først i køen.

Fra 1976: Yanomamiene brenner hyttene når de forflytter seg, eller når en leder dør. Foto: Claudia Andujar / Instituto Moreira Salles.
Annonse

For fire dager siden, altså 1. januar 2019, inntok Jair Bolsonaro presidentkontorene i Brasil. Blant valgløftene hans er følgende: Tillate gruvedrift, kvegdrift og dyrking av jordbruksprodukter som soya i områder som så langt har vært beskyttet. Allerede i desember bekreftet han sin interesse i å åpne et område kalt Raposa Serra do Sol, i delstaten Roraima ved grensen til Venezuela og Guyana. 

«Det er det rikeste området i verden. Da må man utnytte det på en fornuftig måte. Når det gjelder indianerne, vil de få royalties og bli integrert i samfunnet,» sa Bolsonaro, gjengitt i flere aviser. 

Arbeidet for å gjøre Raposa Serra do Sol til et beskyttet reservat startet på 1990-tallet, etter påtrykk fra urfolkenes organisasjon Funai. I 2003 ble loven som bekreftet fredningen vedtatt, under den i dag fengslede presidenten Lula (Arbeiderpartiet). Men loven har vært omstridt, og både jordeiere og næringslivsfolk har trykket på for å få fri tilgang til området. 

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse