00:00 - 11. januar 2019

Magi på vent

En rekordung sjefdirigent skal løfte Oslo-Filharmonien. Mange spørsmål gjenstår etter Klaus Mäkeläs første konsert.

Svinger tryllestaven: Har finske Klaus Mäkelä det nødvendige musikalske dybdesynet for å skape virkelig interessant fortolkningskunst? Foto: Fred-Olav Vatne / Oslo-Filharmonien

Finske Klaus Mäkelä er i en alder av 23 år blitt tildelt stillingen som ny sjefdirigent for Oslo-Filharmonien. Han tar over først fra sesongen 2020-21, men allerede fredag fikk publikum en forsmak på hva de har i vente. Beethovens ikoniske 9. symfoni sto på programmet, og etter den rungende avslutningen, ble Mäkelä ikke overraskende møtt med spontan, stående applaus fra et fullsatt Oslo Konserthus.

På vei ut er spørsmålene likevel mange: Er det mulig for en så ung, riktignok begavet, dirigent å løfte et internasjonalt profilert symfoniorkester til nye kunstneriske høyder? Vil Mäkelä, i motsetning til den nåværende sjefen Vasily Petrenko, ha tilstrekkelig interesse for å etablere den ensemblekulturen som skal til for å gjenopprette standarden fra årene med Jansons og Saraste? Og ikke minst: Har finnen det nødvendige musikalske dybdesynet for å skape virkelig interessant fortolkningskunst, eller skal Oslo-Filharmonien bare vokse seg stadig mer inn i en strømlinjeformet klassisk-industri – om enn ført an av et funklende stjerneskudd?

Det er selvsagt for tidlig å konkludere. Men seansen på fredag, hvor Mäkelä også fikk presentere seg i foajeen før konserten, ga noen hint.

Annonse