Annonse
14:13 - 18. januar 2019

Kunstnerne mister innflytelse

Styret for Oslo kommunes kunstordning blir etter all sannsynlighet lagt ned.

Kulturpolitikk: I fjor hadde Oslo kommunes kunstordning et budsjett på 52 millioner kroner. Her ser vi den staselige Rådhushallen. Fresken er av Alf Rolfsen, som utsmykket salen med flere veggmalerier i 1938–1950.Foto: Tom Schandy / Samfoto / NTB Scanpix
Annonse

– Politikerne og byråkratene vil få mer makt enn de har hatt tidligere, sier Morten Gran, styreleder i Billedkunstnerne Oslo og Akershus (BKO).

I oktober i fjor skrev Morgenbladet om at byrådet i Oslo ønsker å legge ned styret for Oslo kommunes kunstordning. Styret, der halvparten av medlemmene er oppnevnt av kunstnerorganisasjoner og halvparten av byrådet, forvalter pengene Oslo kommune hvert år setter av til innkjøp av kunst, utsmykning av bygg og finansiering av ulike kunstprosjekter. I 2018 var budsjettet på 52 millioner kroner. Nå tyder alt på at byrådet får det som det vil, og at styret forsvinner. Det innebærer at kunstordningen fremover i all hovedsak vil forvaltes av kommunens egne folk.

– Man ser at de ønsker å operere på egen hånd, sier Gran.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse