00:00 - 11. januar 2019

Kompakt krimkomedie

Etter en periode preget av ukledelig minimalisme (minimalt med penger, vidd og kreativitet kombinert med en usvikelig tro på minste-felles-multiplums-vitser) har norsk tv-humor de siste årene beveget seg i retning av et mer filmatisk uttrykk og en verdensbygging som favner bredere enn å legge til rette for enkel observasjonshumor.

Vikingane, Oslo Zoo og Jul i Blodfjell er eksempler på denne trenden, men ingen av disse skrider til verket med samme overskudd og formidlingstrang som Vidar Magnussens hjertebarn Magnus. Komikeren er serieskaper, manusforfatter, medregissør og hovedrolleinnehaver i krimkomedien om den udugelige politimannen Magnus Undredal, som etterforsker drap, konspirasjoner og norrøne skrømt i den fiktive bygda Frestad.

«Lek med populærkulturelle klisjeer» kan bety så mangt, men som oftest er det synonymt med en uutholdelig selvtilfreds letthet. I tittelfiguren – en moderne Reodor Felgen omgitt av mennesker som ikke anerkjenner hans geni – har imidlertid Magnus en kjerne av ensom tristesse som tilfører de elleville krumspringene et snev av emosjonell oppriktighet. Uansett må man ta hatten av for tempoet og idérikdommen – samt datagrafikken og løshuden som er investert i å virkeliggjøre det hele.

Annonse