Annonse
00:00 - 18. januar 2019

Komisk kamp om tronen

1700-tallets adelige gjør seg alltid like bra på film.

Overdådige intriger: Rachel Weisz og Olivia Colman i The Favourite. Foto: 20th Century Fox
Annonse

Den greske regissøren Yorgos Lanthimos er blitt et av de største navnene i europeisk film det siste tiåret, etter filmer som Dogtooth (2009) og The Lobster (2015). I hans nyeste film, en kostymekomedie satt til 1700-tallets England, trenger han ikke ty til absurdismen som har preget de tidligere filmene. Livet ved de europeiske hoffene på 1700-tallet er sprøtt nok i seg selv.

I The Favourite følger vi den miserable Queen Anne (Olivia Colman), som er for opptatt av å trøstespise bløtkake og kose med sine 17 kaniner til at hun klarer å ta selvstendige avgjørelser for England, som er i siste fase av en blodig krig mot Frankrike. Den som i praksis bestemmer, er hertuginnen Sarah Churchill (Rachel Weisz), dronningens manipulerende bestevenninne og elskerinne. Problemer oppstår når hertuginnens kusine, den sjarmerende og listige Abigail (Emma Stone), tropper opp på palasset. Det tar ikke lang tid før hun kryper opp i den kongelige himmelsengen, og med det utfordrer Churchills maktposisjon ved hoffet.

I likhet med andre filmer satt til samme århundre, som Barry Lyndon (1976) og Amadeus (1984), er The Favourite et visuelt mesterverk. For en takknemlig tidskoloritt dette er på film! Det er kappløp med ender og hummere, tåpelige parykker, kvelende korsetter, det er trash talk mens man skyter levende (leir)duer i palasshagen. Livet ved hoffet er over the top dekadent, uten at det virker overdrevet. I dette miljøet briljerer Lanthimos, som i den frittstående scenen der en feit, naken mann blir kastet granatepler på i veldig sakte film.

Annonse