Annonse
10:31 - 16. januar 2019

– Jeg er lettet

I fjor leverte skuespiller Iselin Shumba varsler på en ansatt ved Kunsthøgskolen i Oslo. Nå har mannen fått sparken.

– Jeg har vært dypt fortvilet over at varslene ikke fikk konsekvenser i første omgang, sier skuespiller Iselin Shumba.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix 
Annonse

Forrige uke ble studenter ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) orientert om at skolen hadde sagt opp en ansatt ved Teaterhøgskolen. «Den ansatte har utvist grov uforstand i tjenesten», sto det i e-posten ledelsen sendte ut til alle ansatte og studenter.

Dermed har skolen avskjediget to menn etter at varslene om seksuell trakassering kom inn vinteren 2017/18.

Det var Klassekampen som først omtalte saken. 

– Jeg er lettet. Dette er jo noe jeg har vært med på å presse frem, sier Iselin Shumba, skuespiller og tidligere student ved KHiO.

Shumba leverte i fjor varsler på vegne av to kvinner. Varslene omhandlet personen som nå har fått sparken.

I alt fikk skolen inn varsler på tre menn. Da skolen konkluderte i sakene i juni i fjor, fikk én sparken og én sa opp selv. Ifølge skolens interne rapport benektet den siste mannen de påståtte hendelsene, og på grunnlag av dette var «det ikke sannsynliggjort at trakassering har forekommet». Mannen fikk fortsette i stillingen sin.

– Jeg har vært dypt fortvilet over at varslene ikke fikk konsekvenser i første omgang. Men når det ikke er samarbeid, når den som blir anklaget bare nekter, så tar det jo lang tid å få ryddet opp i, sier Shumba.

Ikke forstått alvoret. Årsaken til at mannen allikevel har fått sparken, skyldes et nytt varsel skolen mottok like etter konklusjonen i de tre varslingssakene lå klare. Klassekampen skriver at varselet ble sendt inn av tidligere studenter ved skolen, og at påstandene om seksuell trakassering knyttes til episoder som skal ha foregått for fem-seks år siden.

Shumba kjenner ikke til det nye varselet, men er glad for at varslerne ble hørt. Så tenker hun seg om:

– Men jeg kan ikke være «glad» for det heller: Rett skal være rett. Det å få sparken på den måten, det betyr at det er veldig grovt.

Mannen skal klage på oppsigelsen, noe også den andre mannen som ble avskjediget ved KHiO har gjort.

– Jeg ser på det som nok en indikasjon på at han ikke har forstått alvoret, sier Shumba. Den som har gjort et overtramp, er også et offer, fordi personen kanskje tror at det er sånn man skal oppføre seg. I stedet for å klage, bør man ta et skritt tilbake, legge seg flat, og være villig til å gå gjennom det som har skjedd.

Den siste tiden har mannen søkt på stillinger ved flere av landets kultur- og teaterinstitusjoner. Han ønsker ikke å uttale seg i saken, og viser videre til sin advokat, Christoffer Hjelde i Forskerforbundet.

– Vi er uenige i den rettslige vurderingen som er tatt, og vi har et annet syn på fakta enn det KHiO har bygget på. Vi vil derfor påklage vedtaket innen fristen. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Hjelde på e-post.

Små miljøer. Til Klassekampen ville ikke rektor Jørn Mortensen gå med på at KHiO, skolen i Norge med flest metoo-relaterte saker, har hatt en ukultur. Dette får Shumba til å stusse:

– Hvis det skjer et lite overtramp, så skjer det fort et til. Og så skjer det i svært skadelige størrelser. Vi må snakke om at det er små miljøer der alle kjenner alle, og kommer du unna med problematisk oppførsel i et miljø, så har du en kultur for det.

Vil du si at KHiO er ferdige med varslersakene sine?

– KHiO er en skole jeg så gjerne vil være stolt av og anbefale videre. Neste steg er å ta de vanskelige samtalene, vi må snakke om de små miljøene, om stillhetskulturen. Spørsmålet er om en klarer å bygge opp en tillit og et fellesskap som ikke baserer seg på frykt og makthierarkier, sier Shumba.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse