Annonse
00:00 - 18. januar 2019

Inkluderende familieliv

Blodsbånd er en blåøyd og upålitelig garanti for familielykke i den smålåtne, men storartede Shoplifters.

Uortodoks familie: Gjengen i Shoplifters er lysende eksempler på hvor velsignende en rutsjetur utfor skråplanet kan være. Foto: Magnolia Pictures.
Annonse

Mye av Hirokazu Kore-edas gullpalmevinner Shoplifters foregår i en leilighet så trang og overfylt at det omtrent ikke er plass til alle menneskene som bor der, langt mindre et kamera. Filmobjektivet henvises til en plass nede på gulvet et sted, med hyller, bord og kommoder fulle av nips, tomgods og ulike eiendeler som konstant skjermende elementer i utsnittet. Bildene er som rotete stilleben. Er de vakre? Ikke i klassisk forstand. Men så er det lite ved både estetikk og etikk som er helt etter boken i denne filmen.

I Shoplifters møter vi en familie i en forstad til Tokyo som er så til de grader utnyttet av systemet at det sjelden føles helt urimelig at de ser på samfunnets regler som noe som stadig kan vris og tolkes til egen fordel.

Lykken kan stjeles. I filmens åpningsscene utfører en voksen mann og en ung gutt en innøvd og velkoreografert butikknasking forkledd som rutinepreget handletur. En av Kore-edas (After Life, Still Walking) best utviklede fortellerteknikker er å spille på våre forutinntatte forestillinger. I mangel på andre spor, antar vi at den nudelknabbende mannen, Osamu, er faren til den fingernemme gutten, tolvåringen Shota, like mye som vi formoder at de to kvinnene i hjemmet der de bor er Osamus kone og svigerinne, eller at den eldre damen over grytene er svigermor. Inntrykket er imidlertid ikke helt presist, i hvert fall ikke i biologisk forstand.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse