Annonse
12:39 - 23. januar 2019

«Han har verdens beste ører»

Studiolegenden Jan Erik Kongshaug hedret med Kongens fortjenstmedalje.

 

Internasjonal musikkhistorie: Saksofonist Bendik Hofseth overrekker Kongens fortjenstmedalje til Jan Erik Kongshaug på Cafeteatret på Grønland.
Annonse

Jan Erik Kongshaug har vært lydtekniker på over 4000 plater, mer enn 700 av dem utgitt på det legendariske jazz-plateselskapet ECM. «Recorded at Rainbow Studio, Oslo. Engineer: Jan Erik Kongshaug» er en internasjonal standard i jazz-sammenheng, et kvalitetsstempel. Sist søndag var derfor kjente og kjære jazzfjes samlet rundt bordene i det ærverdige Cafeteatret på Grønland. Det var heller ikke bare jazzfjes til stede: Arve Tellefsen satt i et hjørne og stemte fiolinen sin, Maj Britt Andersen var på plass, Kari Bremnes satt oppe på galleriet. Listen over musikere som skulle opp på scenen, var så lang at den kunne fylt et par, tre jazzfestivaler.

Christer Falck, rabiat platesamler og forlagsmann, sto bak arrangementet. Falck er i besittelse av hele ECM-katalogen, inkludert de over 700 Kongshaug har navnet sitt på. Da han i vår hørte at Kongshaug skulle selge sitt legendariske Rainbow Studio, stusset han over fraværet av førstesideoppslag i landets aviser. Hvordan kunne en så viktig person bli oversett på den måten? Han bestemte seg for å arrangere en egen festival for Kongshaug i forbindelse med 75-årsdagen, Kongshaugfestivalen, som går av stabelen i mars. Så ble søknaden om fortjenstmedalje godtatt, og det måtte jo også markeres.

Verdens beste ører. Musiker og forfatter Ketil Bjørnstad, som har gitt ut utrolige 87 plater, mange av dem spilt inn sammen med Kongshaug, var en av de første på scenen. Han dedikerte låta «So far, my friend» til Kongshaug, en av de siste de gjorde sammen i Rainbow. Derfra og ut fulgte de på rekke og rad: Sammen med pianist Tord Gustavsen viste Arild Andersen at han fortsatt er landets råeste bassist, saksofonist Bendik Hofseth spilte, trompetist Mathias Eick spilte en kjærlighetsmelodi akkompagnert av Kjetil Bjerkestrand, som samarbeidet med Kongshaug på innspillinger med a-ha, Dollie de Luxe og Sissel Kyrkjebø, for å nevne noen få.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse