10:44 - 29. januar 2019

Fremtiden er blitt gammel

De siste fire tiårene har fremtiden sett urovekkende lik ut. Kan science fiction noen gang komme seg forbi cyberpunken?

Lagt til 2019: Ridley Scotts film Blade Runner viser en fremtid sett fra 1982. Nå går diskusjonen om hvorvidt dette universet har for stor påvirkning på hvordan vi fremstiller fremtiden i dag. Foto: Mary Evans Picture / NTB scanpix

Hør også Toril Moi i en diskusjon om Blade Runner Morgenbladets podkast.

Våre drømmer om fremtiden er sykelig nostalgiske. I alle fall om vi skal tro Lee Konstantinou, professor i amerikansk litteratur ved Universitetet i Maryland i USA. «Det er noe som er ødelagt i science fictionen vår», advarte han sist uke i et essay på nettsiden Slate.

For på film, tv og i litteraturen fortelles fortsatt de samme fantasiene om vår nære fremtid som på starten av 1980-tallet.

Annonse